Vragen over Parodontologie

Neem gerust en vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

Parodontologie

Ontstoken tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen of het eten. Als u rookt, loopt u de kans dat door het roken het tandvlees niet bloedt als u poetst maar het wel ontstoken is. Roken kan de ontsteking ‘maskeren’.

Ontsteking die in de rand van het tandvlees zit, heet gingivitis. De ontsteking in de tandvleesrand wordt veroorzaakt door bacteriën. Die bacteriën – het gaat om veel verschillende soorten – zitten in de tandplak. Tandplak is een zacht en kleverig laagje op de tanden en kiezen. Het heeft een witte of gele kleur waardoor het moeilijk te zien is. Tandplak kan verkalken tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden en kiezen. Zonder tandplak vormt zich geen tandsteen. De mate van tandsteenontwikkeling is per individu verschillend.

Gezond tandvlees

Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees bloedt niet bij het poetsen of het eten. De wortels van tanden en kiezen zitten vast met een vezelige verbinding aan het kaakbot. Het tandvlees is vastgehecht aan het kaakbot en de tanden en kiezen. Het kaakbot en vezels vormen samen het steunweefsel van de tanden en kiezen waarbij het tandvlees voor bedekking zorgt van beide. Het geheel vormt het weefsel om de tanden en kiezen; dit heet het parodontium. De smalle ruimte tussen tandvlees en tanden en kiezen heet een pocket. Bij gezond tandvlees is deze pocket ondiep (hooguit 3 mm).